20 juni 2022.

Uiteraard is knoflook een heerlijke smaakmaker in gerechten. Maar wist je dat knoflook ook al eeuwen gebruikt wordt als medicijn? De bouwers van de piramides in Egypte kregen knoflook te eten, omdat het hen krachtig en gezond zou maken. De Griekse arts Hippocrates schreef knoflook voor als medicijn tegen allerlei kwaaltjes, en soldaten smeerden vroeger knoflook op hun wonden om infecties tegen te gaan. Maar hoe zit dat nou precies met die gezondheidsvoordelen, en hebben we er vandaag de dag ook nog iets aan?

Knoflook als boost voor je immuunsysteem

Knoflook bevat onder meer vitamine B1 en B6, vitamine C en mangaan. Wanneer je het inneemt in een hogere dosering kan het je immuunsysteem een enorme boost geven. Uit onderzoek blijkt dat je door het eten van knoflook minder vaak ziek of verkouden wordt. En als je dan toch geveld bent door een verkoudheid, ben je er sneller van af.

Het zwavelhoudende stofje allicine is verantwoordelijk voor de medicinale werking van knoflook. Het komt vrij bij het kneuzen of snijden van een knoflookteen. Helaas is het maar beperkt bestand tegen hitte, dus wanneer je knoflook lang verwarmd in een gerecht, verliest het zijn medicinale werking. Als alternatief kun je een fijngesneden knoflookteen in een glas water doen en dit opdrinken. Volgens oud gebruik zou dit een absolute viruskiller zijn.

Knoflook is goed voor je hart

Veel mensen kampen vroeg of laat met een (te) hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte. Een te hoge bloeddruk is natuurlijk nooit gezond. Maar de universiteit van Adelaide heeft aangetoond dat het eten van knoflook de bloedvaten in je lichaam ontspant en vergroot, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Dit alles werkt bloeddrukverlagend.

Ook een te hoog cholesterolgehalte brengt natuurlijk de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je je cholesterol wilt verlagen, is het eten van rauwe knoflook een goed begin. In rauwe knoflook zitten stofjes die ontstekingen tegen kunnen gaan. Vandaar ook dat mensen het vroeger op wonden smeerden. Om goed gebruik te maken van de allicine kun je de knoflook het beste tien minuten voor gebruik pletten of snijden, en dus niet verwarmen. Verwerk een teentje rauwe knoflook bijvoorbeeld door een saladedressing of in de yoghurt, zodat je optimaal profiteert van deze goede eigenschappen.

Andere toepassingen met knoflook

Naast dat knoflook medicinale eigenschappen heeft, kun je het ook voor minder voor de hand liggende problemen gebruiken. Heb je bijvoorbeeld veel last van muggen? Smeer een beetje knoflook over je huid. Muggen blijven gegarandeerd op afstand!

En je hebt meteen het volgende gezondheidsvoordeel te pakken, want knoflook is ook erg goed voor je huid. Door de ontstekingsremmende stoffen kan knoflookolie klachten als psoriasis doen verminderen. De oude Grieken en Egyptenaren wisten het al, maar nu weet jij het ook: deze fijne smaakmaker is niet alleen lekker in gerechten, maar ook nog eens goed voor je lijf!

Puur

Bij Garlic Solutions werken we zonder additieven, onze knoflook is dus gewoon puur. Natuurlijk ligt onze eerste interesse wat knoflook betreft bij de heerlijke smaak en dimensie die het toevoegt aan ieder recept. Maar stiekem zijn we ook wel trots op het medicinale effect van die kleine krachtpatsers!