SPOILER ALERT; niets is minder waar! In deze blog laten we je graag kennismaken met onze vijf verschillende soorten knoflook.

Om te beginnen zou je natuurlijk graag het hele jaar door alle soorten knoflook willen eten. Maar niet iedere soort knoflook is het gehele jaar beschikbaar. Gelukkig zijn de meeste dat wel, en dus kunnen wij dan ook jaarrond de beste knoflook leveren.

Maar zit er dan echt zoveel verschil tussen de ene soort en de andere, vraag je je wellicht af? Jazeker. We vertellen je er graag wat meer over.

White Spring en Violet Spring

Laten we beginnen met de twee meest voorkomende soorten: de White Spring knoflook en de Violet Spring knoflook. Beide soorten worden in het voorjaar geoogst, waar ze dan ook de ‘spring’ in hun naam aan te danken hebben.

De White Spring knoflook is een zeer populaire soort die erg veel gebruikt wordt in de meest uiteenlopende gerechten. De White Spring heeft een milde smaak, en de bol geeft mooie, grote tenen.

De Violet Spring is net een beetje anders. De schil van deze knoflooksoort heeft een paarse kleur, en de tenen zijn wat platter. De smaak van de tenen is wat pittiger dan die van de White Spring en is onder andere geschikt voor bijvoorbeeld mediterrane gerechten, die de extra ‘bite’ goed kunnen hebben.  Natuurlijk past deze soort ook prima in andere gerechten.

Morado

‘Morado’ betekent purper in het Spaans, en dat is dan ook meteen waar deze knoflooksoort zijn naam aan te danken heeft. De tenen van deze knoflook hebben namelijk een prachtige, wijnrode kleur.

Het is een van de meest smaakvolle soorten ter wereld. Sterrenchefs van over de hele wereld werken niet voor niets heel graag met deze knoflooksoort. De tenen van de Morado hebben een pittige smaak en een hoog Alicin-gehalte (goed voor cholesterol). Een échte smaakmaker, dus! En extra gezond!

Deze drie soorten knoflook worden geteeld in Spanje, en zijn het gehele jaar leverbaar. Wanneer je deze knoflook gekoeld, donker en droog bewaart dan zijn ze 6 maanden houdbaar. Bewaar je ze op kamertemperatuur? Dan zijn ze ongeveer 45 dagen houdbaar.

Castaño

De Castaño is een bijzondere knoflooksoort. Hij is zeer exclusief, en beperkt beschikbaar. De tenen hebben een karakteristieke, spitse vorm. Het velletje heeft een prachtige, goudbruine kleur; wat ook meteen de naam van deze soort verklaart. ‘Castaño’ betekent namelijk ‘kastanjebruin’.

Deze knoflook heeft een zeer krachtige en kruidige smaak, met een intens aroma. Uitermate geschikt voor de verfijnde keuken en bijvoorbeeld in tapenades.

Black Garlic

Tot slot hebben we nog een heel bijzondere knoflook in ons assortiment. De Black Garlic, oftewel: een zwarte knoflook. Dit is een White of Violet Spring knoflook. Door deze drie weken in de oven te laten fermenteren, worden de tenen zwart.

De bekende smaak van knoflook komt meer op de achtergrond, terwijl er tegelijkertijd een smaakexplosie van rozijn en soja naar voren komt. De tenen worden zacht en zoet. Kortom; een zeer bijzondere knoflook die je echt een keer geprobeerd moet hebben. Als ingrediënt is het toepasbaar in veel gerechten; van sauzen en soepen tot ijs. Bij vlees, vis en gevogelte, in een marinade, maar ook in een salade. Nog een extra voordeel: Black Garlic heeft een houdbaarheid van 24 maanden bij kamertemperatuur.

Bij ons vind je dus vijf verschillende soorten knoflook:

  1. White Spring
  2. Violet Spring
  3. Morado
  4. Castaño
  5. Black Garlic

Biologisch

Elke soort heeft zo zijn eigen smaak en eigenschappen. Maar wat onze knoflookbollen gemeen hebben is dat ze geteeld worden onder de Spaanse zon en bijzonder smaakvol zijn.
Onze Morado kunnen wij ook biologisch leveren. Uiteraard telen alleen de beste Spaanse telers voor ons.  Op deze manier zijn wij in staat om het gehele jaar zeer hoge kwaliteit knoflook te garanderen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze knoflook? Heeft u interesse voor onze knoflooksoorten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@garlicsolutions.nl of bel ons +31 182 205044