Jong geleerd en oud gedaan

Wanneer je als kind al hele logistieke systemen maakt met Knex en Lego, dan kun je eigenlijk wel constateren dat ‘het’ er al jong in zat. Namelijk oplossingen vinden voor logistieke ‘problemen’ en deze optimaliseren. Onderzoeken hoe een apparaat in elkaar zit, hoe je deze kunt verbeteren of aanpassen. Het maakte onze zoon indertijd niet uit of het nu een brommer was, een televisie of een auto.

Het is dan ook niet vreemd dat deze zoon, sinds 2016 eigenaar van Garlic Solutions, koos voor een studie technische bedrijfskunde. In het eerste studiejaar moest men zelf een bedrijf starten, een product ontwikkelen en vermarkten. Dit voerde hij met succes uit en was een mooi fundament voor het toekomstige ondernemerschap.

Garlic Solutions 1.0

In 2016 belde onze zoon en deelde mee dat hij een bedrijf ging starten. Hij was net afgestudeerd en had een mooie baan, dus het kwam voor ons even onverwacht. “Ik ga een machine ontwikkelen die knoflookbollen verwerkt tot ongepelde knoflooktenen,”,vertelde hij enthousiast. Mijn echtgenoot en ik reageerden zeer verrast en dat is nog zwak uitgedrukt. “Waarom en hoe dan?” vroegen wij ons af.

Op een van zijn stages tijdens zijn studie had onze zoon gezien hoe knoflookbollen handmatig werden gepeld door productiemedewerkers. Hij dacht gelijk: “Dit moet toch efficiënter kunnen.” Er bestond nog geen machine die knoflookbollen kon verwerken tot knoflooktenen. voor consumptie. Na een periode van trail-and-error lukte het onze zoon met zijn Willy Wortelachtige trekjes om een machine hiervoor te ontwikkelen.

Het bedrijf waar hij indertijd stage had gelopen gunde hem een opdracht om ongepelde knoflooktenen te leveren voor een van hun klanten. De geboorte van Garlic Solutions was een feit en met een eerste contract op zak moest nu heel snel een ruimte worden gevonden waar de productie kon plaatsvinden. Het werd een ‘veredelde’ garagebox in Waddinxveen. Hier werd heel wat gepionierd, waarbij wekelijks aanpassingen aan de machine moesten worden gedaan. Met inzet van familie, vrienden en productiemedewerkers werden hier uiteindelijk 30.000 ongepelde knoflooktenen per week geproduceerd.

Garlic Solutions kreeg meer orders en nieuwe klanten en de productie vertienvoudigde. Binnen een jaar moest worden uitgeweken naar een grotere bedrijfsruimte.

Garlic Solutions 2.0

Via een tip van een leverancier werd een bedrijfsruimte gehuurd in De Lier. Het ‘agf-hart’ van Nederland. Er kon natuurlijk geen dag productie verloren gaan en het lukte om binnen een weekend te verhuizen. De bedrijfsruimte in De Lier was drie keer zo groot, maar na zes maanden voldeed deze niet meer aan de voedselveiligheidseisen en kon hier door de steeds grotere vraag niet voldoende meer worden geproduceerd.

Om Garlic Solutions ‘fit for the future’ te maken moest een hele grote stap worden genomen en onder grote tijdsdruk werd gezocht naar een geschikte bedrijfsruimte.

Garlic Solutions 3.0

Uiteindelijk lukte het onze zoon om een passende bedrijfsruimte te vinden. Wij kregen een bericht: “Ik heb een nieuwe bedrijfsruimte gevonden op de Coenecoop 620.” Wij in het weekend er langs rijden en werden totaal overweldigd door de grootte van het pand. Maar als ondernemer moet je groot denken. Het was niet echt een turn-key gebouw. Met weer hulp van vooral familie en vrienden moest de ruimte gebruikskaar worden gemaakt. Naast het sloopwerk moesten er ook nieuwe koelcellen worden gebouwd. Gelukkig heeft mijn zoon een handige vader. Eind maart 2018 was alles gereed en heeft onze zoon de beschikking over een bedrijfsruimte van 2.100 m2 met verschillende productielijnen, koelcellen, verpakkingsmachines, maar ook met faciliteiten zoals kleedkamers, douches, kantine en een kantoor.

Op vrijdag 30 maart 2018 vond de officiële opening plaats en werd een groot feest met familie, vrienden en medewerkers. Na een mooie speech van onze zoon, verrichtten de beide opa’s en Kaz’ vader de officiële opening. Met een druk op de rode knop werd een van de machines in gang gezet. Hiermee was de opening van Garlic Solutions 3.0 een feit.

Inmiddels was het personeelsbestand ook uitgebreid met gedreven jonge medewerkers. Regeren is vooruit zien. Met zijn jonge team kon onze zoon ook nieuwe producten gaan ontwikkelen. Na gedegen onderzoek werd geconcludeerd dat er bij de horeca groothandel en ook bij de consument vraag is naar kwalitatieve gepelde knoflooktenen. Gemak dient te mens en dit geldt ook voor knoflook. Onze zoon begon aan de ontwikkeling van een machine die de schillen verwijderd van de ongepelde knoflooktenen. Nadat deze na diverse try-outs werkte kon de productie van potten met gepelde knoflooktenen onder de naam Garlicieux plaats gaan vinden. Eind 2018 stonden de eerste potten bij de groothandel in het koelschap. Inmiddels levert Garlic Solutions ook gepelde knoflooktenen en gesneden gember in speciale kleine consumentenverpakkingen aan diverse supermarkten.

Garlicieux alle producten

Ondernemersprijs Midden-Holland 2020

De activiteiten van deze jonge ondernemer (net 27 jaar) met zijn innovatieve knoflookbedrijf sprak de gemeente Waddinxveen zo aan dat zij hem benaderden of hij mee wilde doen aan de Ondernemersprijs Midden-Holland 2020 in de categorie MKB. Onze zoon vond het een hele eer en vulde de formulieren in. Uiteindelijk werd hij met twee andere bedrijven genomineerd. Er volgende een jurybezoek aan het bedrijf en Garlic Solutions werd ook financieel doorgelicht.

Op maandagavond 20 januari 2020 was het zover. De grote zaal van de Schouwburg van Gouda stroomde vol met familie, vrienden, bekenden, relaties en ondernemers uit Midden-Holland. Na een mooie intro en een inspirerende sessie door oud-Formule 1-coureur Robert Doornbos werden de winnaars per categorie bekend gemaakt. De fans van Garlic Solutions zaten met rode wangen, want eerlijk is eerlijk de concurrenten waren ook erg goed. Uiteindelijk kwam het verlossende woord. Garlic Solutions heeft de Ondernemersprijs Midden-Holland 2020 gewonnen in de categorie mkb. De rij met Garlic Solutions fans sprong op en er was een gigantische ontlading. Kaz Abbekerk, net 27 jaar, de jongste tussen alle andere ondernemers, kreeg de prijs overhandigd. Flitsende fototoestellen, confetti en heel veel gejuich. En natuurlijk super trotse ouders en grootouders.

Er volgde een mooie ‘3e helft’ met drankjes en hapjes, foto’s en heel veel felicitaties, want wie gunt de jongste ondernemer nu niet deze prijs?

De volgende dag kwamen op de Coenecoop 620 de felicitaties binnen vergezeld van bloemen en taarten. De burgemeester van Waddinxveen kwam persoonlijk ook een taart brengen, want hij is trots op het feit dat een ondernemer uit Waddinxveen deze prijs heeft gewonnen. Maar men ging ook weer snel tot de orde van de dag, want je bent en blijft een productiebedrijf en je moet op tijd én kwaliteit leveren.

Het kan dus verkeren. In 2016 beginnen met pionieren in een garagebox van 80 m2 met een productie van 30.000 tenen per week en ruim drie jaar later 1,6 miljoen knoflooktenen produceren in een bedrijfsruimte van 2.100 m2 en dan nog Ondernemer van het jaar 2020 worden. Een mooie start van 2020. Garlic Solutions staat niet stil er zijn nog zoveel uitdagingen in deze markt. Zoals men in het jury rapport schreef: The sky is the limit voor deze jonge ondernemer. There you go Kaz!